728 x 90

Marcel Ciolacu: „Nu avem voie să ne pierdem încrederea. Trebuie să fim în spațiul Schengen. Acest eșec de etapă nu poate fi definitoriu”

Marcel Ciolacu: „Nu avem voie să ne pierdem încrederea. Trebuie să fim în spațiul Schengen. Acest eșec de etapă nu poate fi definitoriu”

Doar atunci când România va fi în Schengen, Europa va fi unită pe deplin!”, declară președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, luni seară, în Parlamentul României.   Marcel Ciolacu i-a mulțumit Robertei Metsola pentru mesajul puternic de solidaritate și unitate transmis poporului român în plenul Parlamentului României.   Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, aderarea la

Doar atunci când România va fi în Schengen, Europa va fi unită pe deplin!”, declară președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, luni seară, în Parlamentul României.

 

Marcel Ciolacu i-a mulțumit Robertei Metsola pentru mesajul puternic de solidaritate și unitate transmis poporului român în plenul Parlamentului României.

 

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, aderarea la NATO și Uniunea Europeană au fost etape esențiale care au transformat profund statul și societatea astfel încât astăzi România poate să se definească pe deplin ca o națiune liberă, democratică și occidentală:

„Îi mulțumesc doamnei Roberta Metsola pentru mesajul puternic de solidaritate și unitate transmis poporului român în plenul Parlamentului României.

 

Suntem la finalul unui an care va marca cu siguranță istoria Europei moderne. În luna februarie, Rusia a invadat Ucraina și a generat cea mai mare criză de securitate a generației noastre.

Amenințarea valorilor și a propriului mod de viață erau lucruri care până atunci nu puteau fi luate în calcul. Dincolo de planul individual, a trebuit ca stat să ne confruntăm cu numeroase provocări logistice și economice. Iar acum, pe măsură ce iarna se adâncește, ne preocupă costurile ridicate ale facturilor la energie pentru cetățenii, industria și companiile noastre.

Cu toate acestea, anul 2022 este și un an al speranței și al umanității. Este anul în care cetățenii europeni s-au remarcat printr-o solidaritate extraordinară cu ucrainenii- majoritatea mame cu copii, care au fugit din calea războiului.

Este, de asemenea, anul în care state precum Republica Moldova, Ucraina și Georgia s-au apropiat mai mult ca niciodată de marea familie europeană.

Pentru România, 2022 este anul în care a fost ridicat Mecanismul de Verificare și Cooperare. Toate obiectivele au fost îndeplinite în mod corespunzător, iar raportul din noiembrie al Comisiei Europene arată fără niciun dubiu că statul de drept prezintă garanțiile de siguranță necesare în România.

După 15 ani, ridicarea MCV este o realizare remarcabilă pentru care vreau să îi felicit pe toți cei implicați și să le mulțumesc pentru efortul pe care l-au făcut. Stimată doamnă Președinte Metsola, Sunteți unul dintre oamenii care știți cel mai bine ce înseamnă să lupți pentru dreptate.

 

Ați fost una dintre vocile puternice care s-a ridicat împotriva injustiției atunci când una dintre conaționalele dumneavoastră a fost ucisă cu sânge rece. Într-un gest profund simbolic, ați refuzat categoric să dați mâna cu nedreptatea, cu corupția și cu minciuna. Ați luptat cu un sistem putred pentru că ați crezut ca este o cauză corectă. În definitiv, ați luptat pentru adevăr și pentru dreptate.

Și asta v-a dat forța pentru a lupta până la capăt! De aceea, doamnă Președinte, cred că înțelegeți foarte bine lupta poporului român pentru dreptate. Iar astăzi dreptatea pentru noi înseamnă aderarea la spațiul Schengen, alături de frații și surorile noastre din Europa. Și sunt recunoscător că această luptă nu o purtăm singuri.

Avem alături de noi Parlamentul European, Comisia Europeană și marea majoritate a statelor și guvernelor europene. Avem alături de noi parteneri puternici care au dat un mesaj ferm de susținere pentru România și pentru locul său în Europa. Din păcate, guvernul de dreapta austriac a ales arbitrar și nejustificat să ignore munca și speranțele a milioane de români.

„Ne-am vindecat rănile anilor grei ai represiunii comuniste și ne-am ridicat ca o națiune mândră”

Sunt convins că înainte să ridice ziduri inutile în această parte a Europei, cancelarul austriac ar trebui să își dărâme propriile ziduri de cinism și sfidare cu care s-a înconjurat în această perioadă.

A închis irațional uși în fața prietenilor loiali, când singura ușă pe care trebuia să o închidă era în fața opresiunii, a tiraniei și a morții care se abate asupra Europei dinspre Kremlin. Spre deosebire de alții care încă șovăie, România a ieșit definitiv încă de acum 33 de ani din spatele Cortinei de Fier.

Ne-am vindecat rănile anilor grei ai represiunii comuniste și ne-am ridicat ca o națiune mândră și puternică. Împreună – stat și societate, am făcut tot ceea ce trebuia pentru a fi pregătiți să ne luăm locul binemeritat la masa liderilor europeni.

De aceea, cererea noastră de a fi membri ai spațiului Schengen este perfect legitimă. Și nu mă bazez când spun asta pe drumul luminos care se așterne în fața noastră, ci mă bazez pe drumul lung pe care l-am parcurs deja în spate.

„Trebuie să fim în spațiul Schengen. Toată lumea știe că îndeplinim condițiile tehnice”

Aderarea la NATO și Uniunea Europeană au fost etape esențiale care au transformat profund statul și societatea astfel încât astăzi putem să ne definim pe deplin ca o națiune liberă, democratică și occidentală.

De aceea trebuie să fim în spațiul Schengen. Toată lumea știe că îndeplinim condițiile tehnice încă din 2011. Acesta a fost doar un act politic ratat care nu trebuie să se mai repete niciodată.

Trebuie să ne luăm acest angajament în fața cetățenilor noștri, în fața celor care stau cu zilele în vămi în cozi kilometrice, în fața tuturor celor care au de pierdut prin faptul că România nu este încă în Schengen. Avem obligația să ducem această luptă până la capăt!

„Nu avem voie să ne pierdem încrederea”

Nu avem voie să ne pierdem încrederea. Am obținut deja respectul partenerilor noștri europeni prin modul în care ne-am făcut datoria în prima linie a apărării securității și unității europene. Acest eșec de etapă nu poate fi definitoriu.

Acest eșec trebuie însă să îi învețe pe cei care vor fi responsabili cum să câștige data viitoare. Și cred că dumneavoastră, doamnă președinte Metsola, sunteți o sursă incredibilă de inspirație pentru noi.

Ați fost aleasă membru în Parlamentul European în 2013, după două încercări nereușite. Două! Dar nu ați renunțați niciodată, pentru că un luptător nu poate renunța niciodată la visul său. Iar astăzi demonstrați din plin că încă se mai poate face politică prin consens și că puteți uni pentru binele public comun zone politice atât de diferite.

Această poveste de succes trebuie să ne dea curaj să mergem mai departe. Noi am ales să fim parteneri corecți, așa cum a făcut întreaga Europă încă din luna februarie, dar iată că un vot a aruncat în aer tot acest echilibru, atât de greu câștigat și atât de prețios, al unității europene. Vom continua însă să ne facem datoria ca și până acum ca garanți ai securității granițelor europene. Vom continua să primim populația care fuge din calea războiului.

Vom continua să oferim soluții pentru criza alimentară care amenință nu doar Europa, ci și țările din Africa. Vom continua să sprijinim Republica Moldova într-un moment în care atât de multe crize o amenință. Pe scurt: România va continua să fie parte a soluției europene!

Dar în același timp, alături de partenerii noștri, vom fi și mai determinați să întoarcem rezultatul acestui vot nedrept. Argumentele sunt de partea noastră. Dreptatea este de partea noastră. Europa este de partea noastră!

Și cred că în construirea acestui nou plan trebuie să pornim de la prietenii pe care îi avem: Parlamentul European, Comisia Europeană și guvernele europene. Sunt convins că vom avea în dumneavoastră un partener de încredere. Cunoașteți foarte bine regiunea noastră.

Dumneavoastră, personal, ați fost în în acest an în Republica Moldova și Ucraina, iar acum sunteți în România. Astăzi, în Parlamentul României am dat împreună un mesaj puternic de unitate și solidaritate europeană. România își dorește pe deplin să pună umărul la consolidarea proiectului european. Și sunt convins că și UE înțelege că doar atunci când România va fi în Schengen, Europa va fi unită pe deplin”, a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, luni seară, în Parlamentul României.

admin
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos