728 x 90

ROBOR 20 decembrie 2022. Indicele banca stagnează, dar rămâne la o cotaţie mare

ROBOR 20 decembrie 2022. Indicele banca stagnează, dar rămâne la o cotaţie mare

BNR a publicat astăzi valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.   Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat marţi la 7,63% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.   La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie,

BNR a publicat astăzi valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

 

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat marţi la 7,63% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

 

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

 

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 7,86%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 8,10%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

admin
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos